Wie zen welle?

Buecken!!! Da zen Welle

BAST bier ontstond ter gelegenheid van 100 jaar scouting in Herentals. Ter ere van deze feestelijkheden hebben Scouts de Buecken in samenwerking met de Hopscheppers dit bier gebrouwen.

Scouting in Herentals gaat al van oudsher mee. Met de oprichting in 1919 is het de oudste scoutsgroep uit de Kempen. Om het jubileumjaar te vieren hebben de scouts een bier laten brouwen.

De Bast omhult en beschermt de boom van de stam tot aan de jongste takken. Met dit bier willen we ook graag onze scoutsgroep steunen van de stam tot aan de jongste takken. Figuurlijk door de sympathisanten die het bier samenbrengt, maar ook letterlijk door de opbrengst te laten doorvloeien als financiële steun voor hun nieuw lokaal.

Meer info : 

 

Hopscheppers

Koen Ceuppens, de buurman van Jos Saenen vertelde over een cursus bierbrouwen. Ze sloten zich aan bij VAW-Geel in het jaar 2001 en begonnen op 4 september 2001 met de cursus. Ze kregen twee avonden theorie. Nadien volgde de praktijk, twee zaterdagen mee brouwen om de smaak letterlijk te pakken te krijgen. Je kon bij de VAW een kleine installatie gratis huren maar die was meestal bezet vandaar dat ze besloten om zelf een installatie samen te stellen. Er werd de tip gegeven dat je een oude wasmachine van het merk Arfo uit Okselaar (Zichem) perfect als maïschketel kon gebruiken. Die kocht Jos bij een boer voor 50 euro. Twee inox ketels van 60 liter heeft hij voor de dagprijs van het metaal kunnen kopen bij de plaatselijke metaalhandelaar voor 40 euro. Het eerste brouwsel van 40 lt hebben ze gebrouwen op 15 december 2001, een stevige tripel van 9.5% alcohol. Samen brouwden ze nog enkele recepten van VAW-Geel. Maar de buurman hield het al snel voor bekeken. Zou hier het brouwen al eindigen?

Enkele jaren later ging Jos werken in de Colruyt in Herentals waar hij Tony De Pooter leerde kennen. Samen gingen ze de opleiding wijnkenner volgen aan de avondschool DTL in Herentals. Nadat ze deze cursus met succes beëindigd hadden, begonnen ze september 2010 aan de opleiding bierkenner. In januari 2011 was hun eerste brouwsel een feit. Nu stelden ze zelf de recepten op. In 2012 besloten ze een tripel in te sturen voor de Brouwland Biercompetitie. Hiervoor werd de naam Hopscheppers bedacht. Hun bier haalde de finale, want het werd als beste van de provincie Antwerpen bevonden. Velen fronsten de wenkbrauwen toen bekend werd dat hun brouwsels in een oude wasmachine gebrouwen werden. Met Danny Wouters, Glen De Pooter, Marc Bellens en Peter Laeremans werden de Hopscheppers uitgebreid tot de huidige bezetting. In 2013 werd beslist om Hobbybrouwers Hopscheppers vzw op te richten en één van hun brouwsels in een groter volume te produceren bij brouwerij De Graal. De HOPSCHEPPER is geboren en van september 2013 verkrijgbaar in de betere drankenhandels.